У нас, в Україні, це сиропусний тиждень. Це Колодій. Масниця. Це Запусти.
А Заговини (до речі, ми всі говоримо «розговітися» на Великдень, але треба ж спершу заговітися). І це якраз і називається Заговини.
І в Україні ніхто не їв «блінов», а їли налисники, млинці і вареники. Це основне, що їли на тижні. Бо за два тижні до великого посту треба було підготувати свій організм. Що вони робили: перший тиждень називався м’ясопусним, коли треба було добре наїстися м’яса. Це були м’ясниці, від слова м’ясо. А потім, наступний тиждень, називався сиропусний. Коли м’яса організмові вже не давали, але ще багато тваринного білка отримувалося з яєць і молочних продуктів. Тому вареники були з сиром, з картоплею та грибами, млинці також з сиром, з маком, з вишнею. І ми цей тиждень називаємо масниця, бо все щедро змазувалось маслом.